tirsdag 8. juni 2010

Vilt, vått og rått!!

Etter flyturen ned fra Svalbard og ankomst base camp, hos tante og onkel, stod det tre ting på programmet. Vask av ullklær, spise mat og gå til sengs. Neste morgen, tirsdag 18. mai, var det avreise 06.30. Denne gangen var ski og staver byttet ut med padlevest og hjelm. Nå stod et ukelangt guidekurs i rafting i Trysil for tur!

Uka ble veldig spennende og lærerik. Det var ikke bare praktiske ting som å utøve HLR, rigge opp en pig-rigg, knyte knuter og svømme i stryk man fikk lære og erfare. Man lærte også mye om seg selv, og hvor ens egne grenser går. Det er ikke bare bare å ta med en båt full av uvitende gjester ned ville stryk, der du har ansvaret. For i elva er det krefter, store valser, fotfeller og mye annet..
Dagene var veldig innholdsrike, og det var med skrekkblandet fryd at man valgte å kaste seg ut i ei flomstor Femundselv. I den var det trøkk i! Dag èn var det rett ut på familiestrekka av elva for å begynne å guide hverandre.
Dag to var det normalstrekka med innlagt flipptrening (altså gå rundt med båten med vilje, midt i stryka..!) og svømming i Sjokoladefossen.
Dag tre var det heldigvis en litt roligere dag, for nå begynnte samtlige muskler i kroppen å kjenne det rimelig godt! Men det var en dag med en del svømming, guiding i båt, surfing og kasting av kasteliner.
Dag fire ble en heidundrende dag med padling av ducky'er, små to-manns "kanoer" fyllt med luft, ned både normalstrekka og Gløta. Som Robban så fint sa det ved forkostbordet denne morgenen - "ôverlever jãg den her dagen, så klarer jâg alt.." Det skulle etter hvert vise seg at denne dagen kom til å bli den beste på hele uka. Det var SUPER gøy! Selv var jeg vel en av de som måtte ut å svømme flest ganger, men det var bare moro. Endelig begynte "skrekken" å slippe taket og "fryden" ta overhånd! Alt kjentes "lungt" ut.
Dag fem bød endelig på ro for kroppens stive og ømme muskler, da førstehjelp stod på dagsplanen. En anestesilege fra elverum og tidligere rafting guide, Jon Petter Blixt, kom og drillet oss på hjerte -og lungeredning m.m. På kvelden dro hele kurs-gjengen samt resten av Villmarkskompaniet på gårds-golf og grilling. Det ble en yderst trivelig kveld, med mye moro, golfballer i hytt og gevær, latter, grilling og gitarspill rundt bålet.
Nest site dag var det ulike caser som det skulle trenes på. Først skulle vi hoppe ut i elva for å hente inn en "sliten" svømmer som kom drivende, ta vedkommende med opp på land og kjøre i gang HLR på ei dokke som lå der. Heldigvis var vi to makkere, slik at den andre kunne løpe 500 m for å 'ringe' etter hjelp. Skal si det var tungt å utøve HLR rett etter at man hadde svømt et godt stykke i elva med en person, og attpå til skulle man holde på i 10 -15 minutter før det ble bytting av roller. Utrolig kjekt å ha erfart! Etter lunsj var det en stor redningscase vi skulle gjøre. En raft hadde "wrappet" mot noen steiner ute i elva, og det var en livløs person som var fastklemt ved båten. Så var det bare å koke sammen en redningsplan og sette i gang med både z-drag og førsehjelp.
Siste kursdag var det egentlig juving som stod på programmet, men grunnet alt for høg vannstand så ble det avblåst. Vi fikk heller bryne oss på flere redningscaser, da det var et ønske fra gruppa.
De aller fleste av kursdeltakerne, bortsett fra meg og en til, var svensker. Flesteparten av de jobber i skianlegget i Trysil vinterstid, og nå var de ute etter sommerjobb som raftingguider. En skikkelig fin gjeng!
Jeg har dessverre ingen bilder fra kurset, men Villmarkskompaniet har satt sammen en liten snutt fra kurset, og den finner du her:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar